Page sections
Slider image
Slider text

een mooie uitbreiding voor een fraaie kunstverzameling

Slider image
Slider text

een mooie uitbreiding voor een fraaie kunstverzameling

Slider image
Slider text

een mooie uitbreiding voor een fraaie kunstverzameling

Text
Stiphout

de vennengalerie

De heer en mevrouw van Asten zijn kunstliefhebbers pur sang en hebben dan ook hun hele huis volhangen met kunst, vaak van bevriende kunstenaars. Voor een groot deel van de kunstcollectie is geen plaats om deze tentoon te stellen. Vandaar de opdracht om een vrijstaand gebouw te ontwerpen voor het tentoonstellen van schilderijen en beelden. Het gebouw moet middels een nieuwe toegangshal gekoppeld worden aan de woning.


De galerie is -binnen de grenzen van het bestemmingsplan- zover mogelijk los van de bestaande woning geplaatst en heeft de vorm van een eenvoudig langgerekte gesloten doos van twee verdiepingen. Op de koppen wordt dit volume opgesneden op zodanige wijze dat aan de voorkant vanaf de openbare straat een glimp van het interieur zichtbaar is. Aan de achterzijde is overhoeks een groot panoramaraam aangebracht waardoor de schitterende natuurlijke omgeving deel uit maakt van de getoonde collectie kunstwerken. Zinken lichtkappen die een link leggen met het industriële verleden van Helmond, zorgen in combinatie met vides voor voldoende daglicht in het hart van het gebouw. Een verdiepte carport met een sedumdak verzacht de overgang naar de tuin.