Page sections
Slider image
Slider text

een mooie uitbreiding voor een fraaie kunstverzameling

Slider image
Slider text

een mooie uitbreiding voor een fraaie kunstverzameling

Slider image
Slider text

een mooie uitbreiding voor een fraaie kunstverzameling

Text

De Vennengalerie

BEGIN JAREN ‘00 HEEFT LXARCHITECTEN VOOR EEN KUNSTVERZAMELAAR IN STIPHOUT EEN UNIEK ONTWERP GECREËERD DAT LATER IS OMGEDOOPT TOT DE VENNENGALERIE. IN HET ONTWERP IS WONEN EN DE LIEFDE VOOR KUNST SAMENGEBRACHT OP ÉÉN LOCATIE.

Text

Vrijstaande galerie; speciaal voor kunstwerken

De locatie is gelegen aan de rand van Stiphout. Voor een substantieel deel van hun waardevolle kunstcollectie was geen geschikte plaats meer in de bestaande woning. Daarom werd de beslissing genomen om een halfvrijstaand bijgebouw te realiseren, een plek die specifiek was ontworpen om schilderijen en beelden tentoon te stellen. Om dit te bereiken, werd de garage gesloopt en vervolgens werd een galerie gecreëerd. De galerie moest naadloos aansluiten bij de woning via een nieuwe toegangshal, tevens een verbinding tussen privé en publiek.

Text

Hoe ziet het ontwerp eruit?

Het verlangen van de bewoners om hun collectie te delen met anderen en een platform te bieden aan jonge kunstenaars, zorgde voor de start van de Vennengalerie. De galerie werd een op zichzelf staand gebouw, met als vorm een eenvoudige, langgerekte doos van twee verdiepingen. De voorzijde werd subtiel opengewerkt, en een groot panorama-raam aan de achterzijde onthulde het majestueuze landschap als een integraal onderdeel van de kunstwerken. Het dak, versierd met zinken lichtkappen als een knipoog naar Helmondse industriële verleden, werd gecombineerd met vides om overvloedig daglicht naar het hart van het gebouw te laten stromen. Een verdiepte carport, bekleed met een sedumdak, creëerde een harmonieuze overgang naar de natuurrijke omgeving.

Text

De galerie staat open voor jonge kunstenaars

De Vennengalerie, open voor het publiek op afspraak, diende als een platform waar kunstliefhebbers elkaar ontmoetten, en waar jonge kunstenaars werden geïnspireerd om hun werken te exposeren. De galerie werd gesloten na overlijden van de eigenaar.

 

 

Image
Text

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Samen met ons mooie plannen maken en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen? Als je geïnteresseerd bent in een goed gesprek, nodigen we je uit om contact met Bas Knapen op te nemen via bas.knapen@lxarchitecten.nl of 0492-524427.

Contact opnemen

Image