Page sections
Slider image
Slider text

Vier gebouwen die afzonderlijk herkenbaar blijven

Text
Helmond

Kunstkwartier

HET KUNSTKWARTIER IS EEN EDUCATIEF CENTRUM VAN DANS, THEATER, MUZIEK EN beeldende kunst. Het maakt onderdeel uit van een omvangrijker cultuurcluster waar ook het nieuwe theater het speelhuis deel van uit maakt. De verspringende betonnen raamkaders en gevelnoppen leggen met hun grafische patroon een relatie met de artistieke activiteiten die in het pand plaatsvinden. 

Image
Text
Een locatie met een geschiedenis

Het Kunstkwartier maakt deel uit van een complex van vier gebouwen aan de rand van de binnenstad van Helmond. Op de locatie stonden twee beeldbepalende panden welke zijn behouden, gerenoveerd en herbestemd, namelijk de voormalige Scala Bioscoop en het café van de voormalige zaal Traverse. Aan beide bestaande panden zijn vervolgens twee nieuwe panden toegevoegd: één gebouw met twee boven elkaar gelegen platte zalen (Bavaria-house) en het Kunstkwartier.

Left column
vier gebouwen
vier gezichten

De vier gebouwen zijn afzonderlijk herkenbaar en worden gescheiden door transparante binnenstraten die tevens als foyer en entree fungeren. Er is één centrale hoofdentree voor het hele complex. De nieuwbouw voor het Kunstkwartier en de verbouwing van de Scala Bioscoop zijn ontworpen door LXarchitecten en de overige twee door het ingenieursbureau van Bavaria.

Right column

 

 


De voormalige Scala Bioscoop is omgebouwd tot theaterzaal met ca. 200 zitplaatsen. De oorspronkelijke gevels zijn zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De binnenkant is volledig gestript en als ‘doos in doos constructie’ volledig nieuw ingevuld. Het Scala theater is verbonden met het Kunstkwartier door een ondergrondse gang. 

Video
Text

EEN EDUCATIEF CENTRUM VOOR DANS, THEATER, BEELDENDE KUNST EN MUZIEK

Text
Nominatie

Dit gebouw werd genomineerd voor de Architectuurprijs 2007 van de Gemeente Helmond. Tevens werd dit gebouw genomineerd voor de Daas baksteen architectuurprijs 2010.

Het juryrapport van Fons Asselbergs, Baukje Trenning, Aat van Tilburg, Rein Geurtsen en Jim Schuyt vermeldt o.a.: Mooi markant gesitueerd gebouw. Goede afwisseling in open en gesloten karakter. De binnenstraat met het strijklicht op de stenen geeft een mooi effect. Een ‘edele’ gevelindeling die vrij monumentaal is. Het kijkvenster (de mega-erker) in de gevel is een uitdrukking van naar buitengerichtheid. Dit onderdeel heeft ook een stedenbouwkundige signaalfunctie. Een kunstcentrum moet zich exponeren en dat doet dit centrum. De gevels kloppen van alle kanten. De lijst van de mega erker is als één grote rollaag verwerkt. Daardoor krijgt het materiaal textuur, want deze steen heeft meer nodig dan zichzelf. Mooi is ook het tegelverband waardoor twee voegpatronen gaan ontstaan.