HELMOND
Watertoren Helmond
Het nutsbedrijf Brabant Water wil de Watertoren in Helmond niet langer behouden. De toren staat al meer dan 20 jaar stil en de onderhoudskosten zijn beperkt tot een minimum. De vaste lasten en erfpacht van de grond zijn voor rekening van het bedrijf, maar er is geen vooruitzicht op hergebruik van de toren.
Hoewel de gemeente Helmond de watertoren beschouwt als een belangrijk element van de stedelijke skyline vanwege de cultuurhistorische waarde en het feit dat het een gemeentelijk monument is, zal zij geen vergunning verlenen voor de sloop ervan. Daarom gaat LXarchitecten aan de slag met de renovatie van de Watertoren van Helmond.
Waarom wordt de Watertoren in Helmond verbouwd?
In Helmond zijn er nog maar weinig opvallende gebouwen overgebleven, aangezien veel monumentale panden in de loop der tijd zijn gesloopt. Helaas is ook het meest recente icoon van de stad, 't Speelhuis, in december 2011 afgebrand. Daarom is het van groot belang dat er alles aan wordt gedaan om de resterende historische gebouwen met karakter te behouden, waaronder de Watertoren van Helmond.
Het behoud van de Watertoren alleen is echter niet voldoende, aangezien een gebouw zonder functie geen optie is. Het is een uitdaging om de Watertoren van Helmond nieuw leven in te blazen en een nieuwe toekomst te geven. Dit vereist echter een onconventionele benadering.
Kenmerken van de Watertoren
De Helmondse Watertoren, ontworpen door architect Johannes Kording in 1948, heeft opvallende kwaliteiten. Het robuuste karakter en bijzondere karkas geven het gebouw een unieke uitstraling. De toren heeft een sterke betonconstructie en het beklimmen van de betonnen structuur biedt een zeldzame ruimtelijke ervaring. Vanaf de top, die meer dan 47 meter hoog is, is het uitzicht adembenemend.
De gevels van baksteen zijn bijna volledig gesloten, waardoor de ruimte in de toren relatief donker is. Het vloeroppervlak dat geschikt is voor commerciële of woontechnische doeleinden is beperkt. Rondom de watertoren bevinden zich voornamelijk parkeerplaatsen en een supermarkt. Volgens het centrumplan zal dit gebied in de toekomst worden ontwikkeld en een uitloper van het stadscentrum gaan vormen.
Hoe ziet het ontwerpconcept eruit?
Onze visie is dat de Helmondse Watertoren als waardevol object behouden moet blijven door er een glazen stolp overheen te plaatsen in de vorm van een druppel. Hierdoor ontstaat een nieuwe glazen toren die overdag als een spiegelende eyecatcher dient en 's avonds met uitgekiende verlichting de originele toren toont. Het gebruik van nieuwe technieken voor gevels, materialen en installaties maakt de toren zeer duurzaam en energiezuinig. In de toren zullen atrium-vides worden ingericht als groene binnentuinen en het bestaande trappenhuis zal worden aangepast en aangevuld met een glazen lift.
Extra vloeroppervlakte in, rondom en boven de toren biedt veel mogelijkheden, zoals wonen, werken, educatie en vrijetijdsbesteding. Het is ook mogelijk om meerdere functies te combineren. Het is belangrijk dat de nieuwe toren deels toegankelijk wordt gemaakt voor het publiek, waardoor het gebouw betekenis krijgt voor alle inwoners van Helmond.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen
We kunnen een goed gesprek voeren op een moment dat het jou uitkomt, dus laat ons weten wanneer het jou schikt. Neem contact op met Bas Knapen via bas.knapen@lxarchitecten.nl of 0492-524427.